Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
Декілька слів про електронні посібники навчання 19.09.2012

Декілька слів про електронні посібники навчання

  Електронні посібники навчання є широким поняттям.  Це і електронні книги (рідери), і структуровані й забезпечені посиланнями тексти, і документи різних типів, починаючи від допоміжних файлів і закінчуючи web-сторінками, що містять навчальні матеріали. Це освітні продукти, які відрізняються від традиційних посібників на друкованій основі тим, що переглянути їх можна за допомогою комп’ютера чи електронної книги; відповідають вимогам Державного стандарту загальної середньої освіти і навчальним програмам. Електронні посібники сьогоднішнього дня, окрім тексту, можуть відтворювати растрові або векторні зображення, містять мультимедіа, декілька каналів сприйняття: звуково-музичний, зображально-динамічний та інтерактивно-ментальний.
  Друковані посібники у своєму традиційному вигляді й функціональному призначенні як вмістилище наукових фактів і виховного потенціалу вже не можуть посідати монопольне становище в умовах інформаційного суспільства з його необмеженими можливостями генерування, збереження та передавання інформації. З методичної точки зору електронні посібники є ефективним навчальним ресурсом для для самостійної роботи учнів, дистанційного та екстернатного навчання, на практичних і лабораторних заняттях, під час аналізу інформації та її графічної інтерпретації.
  Завдяки електронном посібникам вчитель одержує можливість продемонструвати природні явища, досліди, які з тих чи інших причин неможливо відтворити в рамках звичайного уроку. Крім того вчитель може практикувати сучасні технології моніторингу, контролю та обліку навчальних досягнень учнів, уникнувши стомлюючу механічну роботу. Наприклад, в Німеччині такі електронні системи контролю вже ефективно впроваджують. Учитель може визначати не лише особистий прогрес учня у навчанні, а й його рейтингове місце у контексті класу або школи.Таким чином, учитель досягає головного у моніторингу знань – здатності оцінити, наскільки проблеми по опановуванням програмового матеріалу конкретного учня є його індивідуальними проблемами, а чи це загальна тенденція, пов’язана чи то з діяльністю вчителя, чи то з недоліками у навчальних програмах і підручниках.
  Для з’ясування того, які характеристики електронних посібників є найважливішими для учнів, "Проект майбутнього" провів у США анкетування близько 300 тис. студентів. Відповіді розділилися наступним чином: можливість персоналізації книг додаванням коментарів і маркуванням тексту – 63%; самооцінювання – 62%; можливість самоосвіти –46%; користування інформацією NASA і Google в реальному часі – 52%; користування, в разі потреби, он-лайн-репетитором – 53%; використання презентацій PowerPoint з електронних підручників – 55%; ігрові елементи в навчанні – 57%; застосування анімації і моделювання – 55%; наявність відео – 51%; можливість проводити відеоконференції – 30%; підкасти – 34%; створювати свої власні підкасти або відео – 48%.
  Передбачено, що електронні посібники суттєво вплинуть і на діяльність педагогів. Як слушно зазначають Г. Драйден і Дж. Вос, "важливо, що цифрова революція стала каталізатором цілковитої зміни підходів до навчання та навчальних методів. Тільки в точних науках щоденно з’являється десять тисяч нових статей. Жоден учитель не здатний прочитати хоч би частини цих матеріалів, а про подробиці годі й говорити. Яка тоді буде роль учителя як особи, що забезпечує інформацією?..."

Повернення до списку