Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
До роздумів 20.09.2012

До роздумів

                         Табачник упевнений, що українська мова в Україні почуває себе благополучно


Міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник упевнений, що українська мова в Україні почуває себе благополучно. Про це він сказав в ефірі радіостанції «Голос России».

«Я думаю, що державна мова в Україні почуває себе благополучно, тому що в жодному регіоні ніхто ніколи не скасовував державних стандартів. Усі діти, які одержують і базову, і повну середню освіту обов'язково здають державну атестацію з української мови, української літератури. В усіх університетах України є курс "Українська мова як ділова мова" залежно від професії», – сказав Д. Табачник.

При цьому міністр вважає, що багато проблем сучасної незалежної української держави полягає в зайвому, гіпертрофованому захопленні державними елементами. «Ми намагалися зробити людину для держави, вона повинна, зобов'язана співати гімн, любити тільки свою землю, любити конституцію, говорити лише державною мовою, і це нав'язувалося вчорашніми ідеологами партійних часів, письменниками, які звикли до дармових величезних накладів за рахунок державних замовлень», – заявив міністр.

Д. Табачник заявив, що через те, що людину підганяли під державу, виникло багато проблем: значна частина регіонів, молоді, почувають себе не дуже комфортно. «Мені здається, що останні декілька років уряд, створений президентом Віктором Януковичем, намагається зробити гуманітарну політику значно ліберальнішою, менш детермінованою, менш нав'язуваною державою», – сказав він.

Міністр освіти зауважив, що ведеться багато дискусій у зв'язку з мовною ситуацією в Україні. «Мені здається, що ці страшилки вигадані людьми, які належать до національно-патріотичного, прямо кажучи, націоналістичного табору. Коли починають сперечатися про новий закон про мову, я завжди запитую опонентів: будь ласка, стаття, параграф, де хоч би одним рядком ущемляється українська мова на користь будь-якої іншої», – заявив міністр.

Д. Табачник вважає, що мовний закон намагаються подати як деяке посилення позицій російської мови. «Я говорю, що це просто нормалізація ситуації, це відхід від нав'язування державою стереотипів, які не прижилися у багатьох регіонах України», – заявив він.

Джерело: Освітній портал

Повернення до списку