Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
ЦИФРОВЕ ВИДАВНИЦТВО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ 23.05.2016

ЦИФРОВЕ ВИДАВНИЦТВО ВИЩОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Тепер на виданні навчальних матеріалів економлять не тільки університети, які замовляють послуги у видавництвах, а й ті, що мають власні друкарські верстати. Адже за останній рік стрімко піднялась вартість обладнання та його обслуговування. Ріст цін на папір (більше 70 грн. за пачку офісного, більше 1 тис. доларів за тонну офсетного) та витратні матеріали змушують зменшувати тиражі навчальної літератури до кількох примірників. Якщо в окремих випадках деякі бібліотеки дозволяють робити ксерокопію сторінок, то інші – користуватися книгами лише у читальному залі.

Цю актуальну проблему підняв виконавчий директор мультимедійного видавництва «Розумники» Ігор Каплаушенко. 18 травня у Науково-методичному центрі інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» він виступив з доповіддю на Міжнародній науково-практичній конференції «Модернізація інформаційно-ресурсного забезпечення освітнього простору навчальних закладів».

У своїй презентації Ігор Миколайович розповів про сучасні технології, переваги цифрового видавництва для вищих навчальних закладів, захист авторського права та економію коштів на виданні навчальної літератури.
– Сучасний видавничий центр Університету – це не тиражування. Це на 80 % цифрове видавництво, яке може забезпечити студентів навчальним контентом у найкоротші строки. ВНЗ Європи, США, Китаю та інших країн поступово переходять до використання електронних підручників, які є економічними, доступними й зручними у використанні. Студенти гарно сприймають такі навчальні матеріали, – один раз завантажив онлайн, користуєшся офлайн, тобто маєш доступ незалежно від наявності Інтернету, – зауважив І.М. Каплаушенко.

Також він представив систему dp-univer.com. Це онлайн-платформа, яка дозволяє студентам купувати якісні цифрові підручники, посібники, конспекти лекцій та інші види навчальних ресурсів.

– Наш додаток має мінімальний інтерфейс і відтворює сторінки видань у високій якості. Можна відкривати в системі необмежену кількість підручників і пристрій не буде підвисати, – говорить Ігор Миколайович.

За його словами, цифровий підручник зручніший, ніж паперовий. Насамперед це вага, швидкість випуску та доставки. Також тут можна зробити закладку чи написати примітки, викликати зміст і швидко перейти на потрібну сторінку, скористатися пошуком слова чи фрази по всьому документу.

Хоча формально навчальна література є безкоштовною, але в реальності студенту доводиться робити щодня ксерокопії навчальних матеріалів, витрачаючи на це кошти, за які можна придбати два-три примірники повноформатного електронного видання.

Повернення до списку