Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
ВАЛЕРІЙ ПАЛАГУТА: «ЗАВДЯКИ СУЧАСНОМУ ОБЛАДНННЮ МИ РОЗГОРНУЛИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКУ РОБОТУ З УЧНЯМИ» 11.05.2016

ВАЛЕРІЙ ПАЛАГУТА: «ЗАВДЯКИ СУЧАСНОМУ ОБЛАДНННЮ МИ РОЗГОРНУЛИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКУ РОБОТУ З УЧНЯМИ»

Петрівський НВК Красноградського району Харківської області є одним із небагатьох навчальних закладів, який за останні 20 років отримав нове обладнання для кабінету фізики. Завдяки допомозі компанії «Розумники» було поставлено та встановлено цифрові лабораторії «Еinstein»™. Учитель фізики та інформатики Валерій Палагута розповідає, як у навчальному закладі вдалося з новим обладнанням організовувати цікаві експерименти та проводити з учнями досліди на рівні наукових інститутів.


Як раніше Ви організовували практичну роботу без сучасних цифрових вимірювальних приладів?
-    Кожен виходить з положення, як може. Ось і ми, разом з учнями, призером МАН – Романом Пересадою, Євгенієм Зінченко і Сергієм Сябро, ще декілька років тому, сконструювали та виготовили стенд для виконання лабораторних робіт з теми «Електричний струм». Так ми отримали можливість виконувати більше 20% лабораторних робіт із шкільного курсу фізики. Для прикладу, у 9 класі з 12-ти лабораторних – 9 виконуємо, використовуючи виготовлений нами стенд. Отримавши нове обладнання «Еinstein»™, ми більш ретельно відкалібрували вимірювальні прилади в нашому стенді. І тепер, застосовуючи цифрові лабораторії нового покоління та наш стенд, не тільки успішно виконуємо шкільні типові експерименти, а й розгорнули науково-дослідну діяльність.

Валерію Івановичу, чи не розкажете нам детальніше про наукову роботу Ваших учнів?
-    Звичайно. Із задоволенням. Декілька років тому, переможниця районного етапу МАН Дар’я Дворник, в команді з Євгенієм Зінченко та Сергієм Сябро, виготовили геліосистему (це система, яка перетворює і використовує сонячну енергію для нагріву води). Експериментальні дослідження, зроблені ними, дали позитивний результат і підтвердили ефективність використання геліосистем в нашій місцевості. Далі естафету перехопили призери МАН та конкурсів Валерія Тоболь, Андрій Кіряков, Олег Гонтар, які удосконалили її. А отримавши в кабінет фізики цифрові лабораторії «Еinstein»™ , і завдяки підтримці та допомозі компанії «Розумники» (особлива подяка Валентину Рогозі за щирі поради та консультації), наші дослідження вийшли на рівень науково-дослідницьких інститутів. Тепер учні отримали можливість налаштовувати геліосистеми під конкретне використання та збільшення коефіцієнта корисної дії, проводити різні експерименти. Зокрема, нове обладнання дозволило одночасно вимірювати протягом будь-якого проміжку часу і величину сонячного випромінювання, і температуру повітря, і температуру води до та після колектора, в баках, показуючи хід експерименту у вигляді графіків та таблиць (цього раніше ми не могли зробити).

Багато Ваших учнів є призерами престижних конкурсів. Якими досягненнями учнів пишаєтеся?
-    Мої учні самостійно виготовили автомобільний бортовий комп’ютер. Призер районного етапу МАН 2015-2016 навчального року, переможець олімпіади з інформатики, фіналіст харківського проекту «Кids2IT» Богдан Біда розробив програмне забезпечення та разом з Олександром Біляком та Євгенієм Мариніним зібрав апаратну частину. До речі, отримана цифрова лабораторія «Еinstein»™ у ході роботи над цим проектом стала в пригоді. Вона дала можливість перетворювати аналоговий сигнал від датчиків температури, тиску, напруги, струму в цифровий, для подальшого опрацювання бортовим комп’ютером.

Повернення до списку