Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПІДРУЧНИКІВ У ШКОЛАХ ГРУЗІЇ ТА ДОСЯГНЕННЯ УКРАЇНИ 04.09.2016

ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ПІДРУЧНИКІВ У ШКОЛАХ ГРУЗІЇ ТА ДОСЯГНЕННЯ УКРАЇНИ

(Продовження: Грузія переймає досвід України зі створення цифрового навчального контенту (частина ІІ)

В Україні зараз гостро стоїть питання автономії шкіл та університетів від міністерства, в тому числі автономії фінансової. У Грузії система фінансування освіти, відрізняється від української. Наприклад, грузинська школа не має постійного бюджету. Все залежить скільки дітей у школі навчається. Адже кожна дитина має ваучер на державну оплату навчання. Якщо учень іде у приватну школу - ці гроші йдуть у приватну школу. Якщо вибирає державну - то, відповідно, гроші йдуть у державну. Така децентралізована система заохочує конкуренцію між школами.

Зараз у школах Грузії планується глобальне впровадження електронних підручників. Адже в країні катастрофічно не вистачає коштів щороку друкувати нові примірники. Для соціально незахищених дітей держава книги дає безкоштовно. Всі інші змушені самостійно купувати. В Україні, щоб здешевити купівлю підручників для школи, створили спеціальну платформу «Є-Підручники». Про досягнення цієї платформи розповів директор Ігор Каплаушенко на робочій зустрічі з Міністром освіти та науки Олександром Джеджелавою: - Увесь контент сайту призначений лише для легального поширення. Ціна такого підручника — удвічі-втричі менша, ніж паперового, — говорить Ігор Миколайович. – Учень має можливість користуватися цими цифровими копіями на планшеті чи на комп’ютері. А пріоритет такого книжкового майданчику повністю зберегти верстку справжньої книжки та дати можливість створювати закладки, робити нотатки і проводити пошук за текстом підручника Це якісно новий рівень книжки.

Також у зустрічі взяли участь Заступник міністра Лія Гигаури, перший заступник міністра освіти та науки Грузії Кетеван Натріашвілі, представник Міністерства освіти і науки Грузії в напрямку електронного контенту та авторизації Нана Кіласонія, представники Microsoft Крістіан Попеску, Олівер Зофік, Шота Муртсхваладзе, директор з розвитку бізнесу Intel Мака Махатадзе.

Є-Підручники стали новинкою для грузинських урядовців. Тому цілком можливо, що на українській книжковій платформі будуть і підручники рекомендовані МОН Грузії. У цій країні серйозно налаштовані, щоб зробити шкільні підручники доступними.

Повернення до списку