Шановні покупці! Електронні посібники, представлені на сайті, доступні тільки для оптових покупок (від 5 000 грн). Щоб зробити оптове замовлення, пишіть на електронну скриньку sale@rozumniki.net
×

Новини

ВКонтакт Facebook Google Plus Одноклассники Twitter Яндекс Livejournal Liveinternet Mail.Ru
ЯК У ГРУЗІЇ РЯТУЮТЬ ЯКІСТЬ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ 05.09.2016

ЯК У ГРУЗІЇ РЯТУЮТЬ ЯКІСТЬ ШКІЛЬНИХ ПІДРУЧНИКІВ

Криза на ринку підручників Грузії поглиблюється. Це ТМ "Розумники" з'ясували на робочій зустрічі з грузинськими видавцями. При цьому, за їх словами, не відповідає дійсності поширена думка про те, що продаж традиційних книг знижується через поширення книг електронних. Директори видавництв категорично спростовують думку про конкуренцію між звичайними книгами і електронними. Частка електронних книг на ринку дуже невелика. Крім того, в Грузії навряд чи слід чекати особливої активізації електронних книг, так як у традиційних друкованих книг є своя аудиторія. Так що головна проблема - це відсутність грошей на друк та підтримки держави.

У Грузії видавництва створюють та подають на конкурс макети підручників. Міністерство освіти погоджує та купує у них виключно майнові права на ці оригінал-макети з правом подальшого тиражування. Хоча таким чином вдалося значно зменшити витрати на друк підручників. Але у такій ситуації постраждали видавництва. Передавши права на оригінал-макети, вони втратили ринок збуту своєї продукції та збанкротували. Багато з них вже не бачить перспектив створювати нові підручники. Зараз назріла велика проблема для освіти Грузії – якісні підручники створювати уже нікому. Видавництва, втративши довіру до МОН, не беруться до співпраці. Щоб виправити цю ситуацію, Міністерство освіти зараз розглядає досвід різних країн. Тому за розпорядженням міністра було організовано зустріч грузинських видавців шкільних підручників та українських фахівців зі створення цифрового навчального контенту ТМ "Розумники" безпосередньо у міністерстві Грузії.

Під час зустрічі з видавцями ТМ «Розумники» презентували платформу для розповсюдження та зберігання електронних книг e-pidruchnyky.net та модель співпраці. Спілкування затягнулось, бо було багато питань та пропозицій. Директор Ігор Каплаушенко розповідає: - Ми три години відповідали колегам на запитання технічні, юридичні, організаційні, методичні. Обговорювали питання авторських прав на цифрові копії, механізми боротьби з піратським ринком підручників, дискутували з приводу траекторій розвитку цифрового контенту, знаходили спільними проблеми використання вчителями мультимедійних дидактичних матеріалів… ділилися своїм досвідом по співпраці з видавництвами, - зазначає Ігор Миколайович.

Після відвертої розмови з приводу цифрового формату підручників, навчального мультимедійного контенту та багато іншого "Розумники" та видавці домовились про співпрацю. Вихід на міжнародний рівень української книжкової платформи електронних книг «Є-Підручники» черговий доказ того, що в Україні з’явився легальний ринок цифрових копій підручників, а самі українці дотримуються культури придбання ліцензованих книг і готові протистояти піратству у видавничій галузі.

Повернення до списку